Paella

5-6 annosta 40 minuuttia

RISELLA Paellariisi Risella Pitkäriisi
20 min kypsennysaika

Laita loraus öljyä isohkoon wokkipannuun tai paistinpannuun. Ruskista kanasuikaleita kunnes ne saavat hieman väriä, mutta eivät ole vielä kauttaaltaan kypsiä. Mausta kanat suolalla ja laita sivuun hetkeksi odottamaan.

Kuullota pannulla sipulisilppu, valkosipuli, paprikasuikaleet sekä tomaattimurska ja tomaattipyree. Anna kasvisten kypsyä noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon Risella Pitkäriisi. Kaada pannuun kala- tai äyriäisliemi, 2 dl lihalientä ja 2dl kanalientä. Mausta sahramilla, suolalla ja mustapippurilla.

Paella saa kypsyä miedolla lämmöllä. Lisää liha- ja kanalientä sitä mukaan kun neste haihtuu. Anna riisin hautua noin 20–22 minuuttia välillä hämmentäen, kunnes riisi on kypsää. Muista että riisin pitää olla kypsää mutta ei puuromaista eikä liian kosteaa.

Lisää lopuksi kaikki äyriäiset ja melkein kypsät kanasuikaleet ja nosta lämpötilaa. Anna hautua kypsäksi. Mausta paella suolalla ja purista joukkoon hieman sitruunaa. Tarjoile sitruunalohkojen kera.

Vinkki: Jos haluat paellaan lisäväriä ja makua, lisää joukkoon pakasteherneitä.

 

Kokeile tätä voittamatonta paella-reseptiä, jossa on kanasuikaleita, katkarapuja, mustekalanrenkaita, simpukoita, sahramia ja Risella Pitkäriisiä – täydellinen ruokalaji riisistä. Tämä espanjalainen klassikko on yksi maailman ikonisimmista ruokalajeista. Sinun ei kuitenkaan tarvitse nousta lentokoneeseen tai käydä ravintolassa nauttiaksesi aitoa paellaa. Tee ohjeen mukaan, niin saat kotitekoisen version, jota tulet varmasti tekemään toistekin.

Mitä paella on?

Paella on riisiruoka, joka valmistetaan matalassa, laajassa pannussa avotulen päällä. Paella tarkoittaa espanjaksi erityisesti tätä ruokalajia tarkoittavaa pannua. Todellinen alkuperäinen resepti valmistetaan pyöreäjyväisestä riisistä, vihreistä pavuista, kanista, kanasta ja sahramista. Ajan myötä siihen on lisätty erilaisia ainesosia, ja sittemmin on tullut suosioon monenlaisia paellavaihtoehtoja kanasta mereneläviin ja jopa kasvisruokiin. Tässä paellareseptissä on kaikkea: lihaa, mereneläviä ja kasviksia!

Paellan alkuperä

Paellan alkuperä on vaatimaton. Paella on lähtöisin Espanjan Välimeren rannikon riisinviljelyalueilta, ja se liittyy erityisesti Valencian alueeseen. Alun perin paella oli talonpoikien ja maataloustyöntekijöiden ruokaa, jota valmistettiin puulämmöllä pitkien työpäivien jälkeen. Paellassa käytettiin viljelyspeltojen tähteitä, kuten tomaatteja, sipulia ja etanoita, joihin lisättiin papuja maun ja rakenteen vuoksi. Ruokaan saatettiin lisätä myös kaniinia tai ankkaa, ja erityistapauksissa kanaa, johon lisättiin sahramia värin ja maun tuomiseksi.

Miten paellaa valmistetaan.

Sahrami paellassa

Sahrami, yksi maailman kalleimmista mausteista, antaa paellalle sen kauniin kultaisen värin, joten varmista, että sitä on mukana. Oranssinpunaisissa säikeissä on hieman maanläheinen, kukkainen maku. Tässä reseptissä tarvitaan sahramia vain 1/2 teelusikallista. Jo pieni määrä riittää pitkälle ja lisää herkullista makua. 

Tarvitsenko paellapannun?

Monet ihmiset käyttävät mieluummin paellapannua, vaikka se ei ole välttämätöntä. Iso paistinpannu tai wokki riittää kuitenkin hyvin. Jos haluat paahdetun riisin palojen eli socarratin näkyvän paellareseptissä, tarvitset paellapannun. Laaja paellapannu auttaa levittämään riisin, jolloin riisi kypsyy ohuena kerroksena. Kahden hengen paellapannu on yleensä noin 25-30 cm ja kahdeksan hengen paellapannu noin 45 cm. Suosituimmat paellapannukoot ovat 35-40 cm, josta riittää 4-6 henkilölle. Valitse oikea pannun koko riippuen siitä kuinka monelle ihmiselle haluat valmistaa ruokaa.

Paellalajikkeet

Valencialainen:

Klassinen valencialainen versio, jossa on kania, kanaa, härkäpapuja, papuja, etanoita ja rosmariinia.

Merenelävät:

Tämä ruokalaji on yleensä hieman mehukkaampi, sillä merenelävät vapauttavat paljon herkullisia nesteitä kypsennyksen aikana. Se sisältää yleensä katkarapuja, simpukoita ja mustekalaa.

Paella Mixta

Tämä suosittu vaihtoehto on sekoitus Paella Valencianaa ja Paella de Mariscoa, jossa on lihaa ja mereneläviä. 

Paella Negra:

Tunnistetaan välittömästi mustasta riisistä.  Se valmistetaan mustekalamusteesta, ja tämä on espanjalaisten suosikki.

Kasvisruoka:

Tähän reseptiin lisätään monia kasviksia, kuten artisokkia, härkäpapuja sekä punaista ja vihreää paprikaa. Joskus mukana on myös kikherneitä ja perunoita.

Tämän Risella -reseptin avulla saat herkullista paellaa. Pidä hauskaa paellaa valmistaessa ja käytä Risella Pitkäriisiä täydentämään valitsemiesi ainesosien makuja.