Risottoriisi on italialaisen keittiön kulmakiviä

Pohjois-Italiasta kotoisin oleva herkullinen riisiruoka, risotto, tarkoittaa suomeksi ’pientä riisiä’. Risotto nautitaan Italiassa usein alku- tai väliruokana, mutta se sopii hyvin myös pääruuaksi tai pääruuan lisukkeeksi. Risoton valmistamiseen käytetään erityistä pyöreäjyväistä riisiä.

Tunnetuimmat risottoriisilajikkeet ovat nimeltään Arborio ja Carnaroli. Risottoriisi on ennen riisin kuoren poistamista käsitelty puuroutumattomaksi parboil-menetelmällä, jossa myös suurin osa pintakerroksen vitamiineista ja kivennäisaineista imeytetään jyvään.

Risottoriisit ovat muita riisilajikkeita tärkkelyspitoisempia ja imevät itseensä runsaasti nestettä, säilyttäen silti purutuntumansa. Täydellinen risotto on sakea ja täyteläinen, mutta mieluummin hiukan valuva kuin kiinteä puuro.

Risotto on hyvä aterian alku tai pääruuan lisuke

Risotosta on moneksi! Suosittuja risottoja ovat esimerkiksi parsa- tai sienirisotto. Upea, hienostunut risotto syntyy tuoreista tryffeleistä. Syyskaudella maistuu punajuuri- tai kurpitsarisotto. Perus risottopohja kestää luovuutta, ja risottoon voikin käyttää vaikka mitä raaka-aineita. Maustamiseen riittää usein suola ja pippuri. Jos et käytä reseptissäsi viiniä, voit lisätä risottoosi lopuksi sitruunamehua.

Risoton valmistaminen on helppoa

Risottoriisi kuullotetaan sipulin kanssa voissa tai öljyssä ja kypsennetään vahvassa kana- tai kasvisliemessä. Lientä lisätään risoton kypsentämisen ajan vähitellen niin, että riisi peittyy juuri ja juuri – eli kaikkea nestettä ei lisätä kerralla.

Sekoittaminen kypsennyksen aikana on tärkeää, sillä se irrottaa riisistä tärkkelystä, joka tekee risotosta kermaisen ja sakean. Risotto vaatiikin keittäjän huomiota koko kypsennyksen ajan. Jos käytät risottoosi viiniä, imeytä viini riisiin ennen kana- tai kasvisliemen lisäämistä.

Risella Risottoriisin keitto-ohje

Älä keitä risottoa liikaa

Kun risottoriisi on kypsää, siihen lisätään voita ja/tai raastettua Parmesan-juustoa. Jotkut lisäävät myös tilkan kermaa, mutta se ei ole välttämätöntä ja aiheesta on koulukuntaeroja. Valmiin risoton joukkoon voi lisätä lihaa, kalaa, äyriäisiä tai kasviksia. Jos raaka-aineesi vaativat kypsennystä, ne voidaan lisätä riisin joukkoon jo heti kypsentämisen alussa.

Risotto valmistuu nopeasti, mutta ei itsekseen. Sitä tuleekin hämmentää koko kypsentämisen ajan, sekä pitää huolta, että nestettä on tarpeeksi. Myös kypsentämisen kanssa saa olla varovainen. Täydellinen risotto on ’al dente’ – siinä on purutuntumaa jäljellä eikä riisi ole kypsentynyt liian puuromaiseksi.

Sienirisotto resepti