Sushiriisi eli sumeshi

Sushi on japanilainen ruoka, jossa riisiviinietikalla maustettuun riisiin yhdistetään täytteeksi tai päällysteeksi kalaa, äyriäisiä, tofua, kananmunaa tai kasviksia. Sushiin sopii useimmat merikalat, järvikaloja ei voi kypsentämättä käyttää lapamatoriskin vuoksi.

Sushin täyte voi olla raakaa tai kypsennettyä. Riisi voi olla merilevään kääritty (maki) tai palloksi puristettu (nigiri). Sushi nautitaan paljain käsin tai syömäpuikoilla soijan ja wasabin kanssa. Seuraksi tarjoillaan pikkelöityä inkivääriä, jonka tarkoitus on puhdistaa suu edellisen suupalan mausta.

Sushiriisin japaninkielinen nimi on sumeshi. Sushiriisi on tahmeampaa kuin muut riisilajit. Sen kiillotetut jyvät ovat lyhyitä ja pyöreitä. Sushiriisiä saa nykyään melkein kaikista hyvin varustelluista marketeista. Varsinaisten sushiriisien lisäksi suomalainen puuroriisi käy erinomaisesti sushiriisiksi.

Sushi on vakiinnuttanut asemansa myös suomalaisten ruokapöydässä, ja se mielletään myös varsin terveelliseksi. Tätä herkullista, vähäkalorista ja valkuisainepitoista ruokaa on varsin helppo tehdä kotiolosuhteissakin.

Näin keität sushiriisin

Laadukas ja hyvin keitetty sushiriisi tekee sushin, eikä hyväkään kala pelasta sushia, jos siihen käytetty riisi on mautonta tai koostumukseltaan liian kuivaa tai kosteaa.

Riisi täytyy aina huuhdella hyvin siivilässä. Kun vesi on kirkasta, riisi kaadetaan kattilaan likoamaan noin vartiksi ennen keittämistä. Tämän jälkeen sushiriisi keitetään. Lopuksi jäähtynyt riisi  maustetaan riisietikka-sokeri-suolaseoksella.

Sushiriisin keitto-ohje

SUSHIRiisin maustaminen

Ohje noin 4 dl riisin maustamiseen: kiehauta 7 rkl riisiviinietikka, puoli ruokalusikkalista suolaa ja 4 rkl sokeria. Kaada liemi keitetyn sushiriisin päälle ja sekoita hyvin. Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää valmista sushi-su -kastiketta. Jäähdytä riisi huoneenlämpöiseksi. Jos et käytä riisiä heti, suojaa astia kostealla pyyhkeellä, jottei riisi pääse kuivumaan. Riisi säilyy helposti työstettävänä 2–4 tuntia. Älä säilytä keitettyä sushiriisiä jääkaapissa, sillä se kovettuu kylmässä ja sen maku muuttuu herkästi.

Näin teet sushia

Alkuun pääsemiseksi tarvitset bambuisen sushimaton, Nori-merilevää, keitettyä ja maustettua sushiriisiä, soijakastiketta ja wasabia. Sekä tietenkin sushiin tulevat täytteet. Kokeile vaikka kurkkua, avokadoa ja graavilohta.

Aseta merilevä bambumaton päälle ja levitä riisiä ohueksi kerrokseksi. Levitä riisin keskelle ohuesti wasabia. Asettele lohta, kurkkua ja avokadoa riisin keskelle pitkittäin ja kääri maton avulla tiukaksi rullaksi. Kostuta tarvittaessa merilevämaton reuna veteen kastetulla sormella, jotta reuna tarttuu kiinni. Leikkaa rulla terävällä, kostutetulla veitsellä siivuiksi.

Hyvää ruokahalua!