Tietoa riisistä

Riisi (Oryza sativa) on maapallon tärkeimpiä viljalajeja. Parhaiten riisi menestyy monsuuni-ilmastossa, minkä vuoksi se on varsinkin Etelä- ja Itä-Aasiassa tärkein viljalaji. Euroopassa sitä viljellään lähinnä Pohjois-Italiassa ja Espanjassa sekä Ranskan Camarguessa. Risellan riiseistä suurin osa viljellään Espanjassa.

Laatulupaus

Risella-riisi valmistetaan huolellisesti valikoiduista riiseistä. Tuotteemme käyvät läpi tarkan laatukontrollin, jotta voimme taata ensiluokkaisen ja tasalaatuisen riisin. Laajasta Risella-valikoimasta löydät sopivan riisin jokaiseen ateriaan ja makuun. Tuomme jatkuvasti markkinoille uusia riisi-tuotteita, kuten terveellisiä ja trendikkäitä riisi-viljaseoksia.

Riisityypit

Riisi jaetaan muodon mukaan kolmeen perustyyppiin: pyöreä-, pitkä- ja puolipyöreäjyväiseen.

Täysjyvä- eli raakariisistä (brown tai cargo rice) on poistettu akanat, mutta kuorikerros ja vitamiinit sekä kivennäisaineet ovat jäljellä.

Tumma riisi on kevyesti hiottua. Sen uloin kuorikerros on poistettu, mistä syystä se kypsyy jonkin verran täysjyväistä nopeammin. Kun raakariisistä poistetaan kuori ja alkio, saadaan kiillotettua riisiä.

Parboil-riisi (partially boiled eli osittain keitetty) esikäsitellään ennen hiomista siten, että jyvään imeytetään kuuman vesihöyryn avulla osa pintakerroksen vitamiineista. Samalla pinnan tärkkelys kypsyy ja riisi pysyy keitettäessä irtonaisena. Hiottu parboiled-riisi (valkoriisi) sisältää 60-80 % täysjyväriisin vitamiineista.

Riisivinkkejä

– Haluatko riisisi irtonaisena? Keitä se runsaassa vedessä ja valuta huolella ylimääräinen vesi pois.

– Risoton ja paellan ystävä keittää Risella Risotto- tai Pitkäriisin vahvassa kana- tai kasvisliemessä. Lisää lientä ja imeytä sitä riisiin vähän kerrallaan koko kypsymisen ajan.

– Tee salaatista ruokaisampaa lisäämällä siihen Risellan moniviljaseoksia tai riisiä. Huuhtele kypsä riisi viileällä vedellä ja mausta! Kokeile oliiviöljyä, sitruunamehua tai viinietikkaa. Salaattiriisi saa kivan värin kurkumasta.

– Keitä lisäkeriisi kanaliemessä täyteläisen maun aikaansaamiseksi. Et tarvitse lisättyä suolaa.

– Mausta riisi lisäämällä keitinveteen esimerkiksi tuoreita yrttejä, kanelitanko tai sitruunan kuorta.

– Kokeile riisin paahtamista voissa ennen nesteen lisäämistä ja saat ruokaan pähkinäisen vivahteen! Tämä toimii erityisen hyvin tumman riisin ja moniviljasekoitusten kanssa.

riisia_kasvamassa