Kvinoa –Superfoodia Andeilta

Kvinoa, Quinoa, Kinua… rakkaalla ruualla on monta nimeä. Kvinoa on etelä-amerikkalainen siemenkasvi, jota käytetään riisin tapaan. Tätä ravinnerikasta kasvia on viljelty Andeilla jo 5000 vuotta ja se olikin aikanaan inkojen tärkein viljelyskasvi. Helmimäisestä ja couscousin omaisesta olomuodostaan huolimatta kvinoan sukulaisia ovat hieman yllättäen esimerkiksi punajuuri ja pinaatti.

Nykyään kvinoaa on saatavilla melkein jokaisesta suomalaisesta kaupasta ja se onkin löytänyt hyvin keittiöihimme tarjoamaan vaihtelua riisille ja couscousille.

Gluteeniton herkku on täynnä ravintoaineita

Kvinoa nauttii jonkinnäköistä superfood-mainetta. Se sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja, ja oikeassa suhteessa. Kvinoassa on runsaasti proteiinia, mikä tekee siitä kiinnostavan ei-eläinperäisen proteiininlähteen esimerkiksi vegaaneille. Lisäksi kvinoassa on reilusti ravintokuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia.

Gluteenittomana kvinoa soveltuu myös keliaakikoille. Osa kvinoan nykyistä suosiota selittynee myös muista syistä gluteiinia välttelevien dieettien yleistymisellä. Aminohappojensa ansiosta kvinoa edistää kestävyyttä ja suorituskykyä, ja sopii siksi hyvin urheilijan ruokavalioon. Proteiinin sulavuuden ansiosta kvinoan sanotaan sopivan myös herkkävatsaisille.

Miten kvinoaa käytetään

Kvinoan maku on mieto ja hiukan pähkinäinen. Keitetty kvinoa sopii sinne, minne couscous tai riisikin – eli vaikka mihin. Kvinoa sopii kasvisruokiin ja tekee esimerkiksi salaatista kuin salaatista herkullisen ja ruokaisan – kokeile esimerkiksi kvinoasta tehtyä yrttistä tabbouleh-salaattia!

Kvinoalla voi myös korvata riisin sushissa halutessaan terveellistä vaihtelua. Lämpimänä siitä syntyy maukas lisuke kalalle tai lihalle tai rakennetta patoihin tai laatikkoruokiin. Keitetty kvinoa soveltuu hienosti myös erilaisten kasvispihvien ja pyöryköiden raaka-aineeksi, ja voi sitä käyttää jälkiruokiin ja leivonnaisiinkin. Kokeile kvinoaa myös puurona.

Kvinoaa katkarapujen, porkkanoiden ja inkiväärin kanssa

Miten kvinoa valmistetaan

Kvinoa valmistuu helposti ja nopeasti. Se tulee huuhdella huolella ennen keittämistä, sillä sen pinnalla on kitkeränmakuista saponiinia, joka poistuu huuhdeltaessa kuumalla vedellä.

Kvinoa keitetään tavallisesti suhteessa yksi osa kvinoaa ja kaksi osaa vettä. Maustamiseen voi käyttää suolaa tai liemikuutiota. Kvinoa turpoaa noin kolminkertaiseksi keitettäessä. Kvinoaa ei tarvitse erityisesti sekoitella keittäessä, mutta se kannattaa ’möyhiä’ haarukalla keittämisen jälkeen ja antaa sitten vetäytyä kannen alla vielä hetken ennen syömistä. Näin kvinoan rakenne pysyy ilmavana. Nauti kylmänä tai lämpimänä!

Katso TARKEMMAT keitto-ohjeet

Yksityisyyden suoja
Risella

Alla näet tarkoitukset, joihin teknologiakumppanimme voivat Risella.fi:n ohella käyttää henkilötietojasi joko suostumuksen tai oikeutetun edun perusteella. Jotkut kumppaneista käsittelevät tietojasi rekisterinpitäjinä.
Klikkaamalla "Hyväksy kaikki evästeet" hyväksyt, että Risella.fi ja sen mainontakumppanit käyttävät evästeitä, laitetunnisteita ja muita laitteellesi tallennettuja tai sieltä saatuja tietoja alla esitettyihin tarkoituksiin.

Ehdottomasti evästeet

Ehdottomasti välttämättömät evästeet ovat teknisiä evästeitä, joita käytetään tallentamaan evästeiden käytön mieltymykset tällä verkkosivustolla.

Käytetyt evästeet: moove_gdpr_popup, recipe-*

 

Suorituskykyevästeet

Näiden evästeiden avulla voimme laskea vierailut ja liikenteen lähteet verkkosivustomme suorituskyvyn arvioimiseksi ja parantamiseksi. Ne auttavat meitä saamaan tietää, mitkä sivut ovat eniten tai vähiten vieraillut ja miten kävijät liikkuvat sivustolla. Kaikki näiden evästeiden keräämät tiedot on koottu ja siten nimettömiä.

Näiden evästeiden salliminen auttaa meitä parantamaan tarjoamaamme sisältöä vastaamaan sinun etujasi. Jos et salli näiden evästeiden käyttöä, emme tiedä milloin tai miten vierailit sivustollamme, emmekä voi arvioida, toimiiko se oikein.

Käytetyt evästeet: _ga, _gid, _gat, _gat_risella

Additional Cookies

This website uses the following additional cookies:

(List the cookies that you are using on the website here.)