Riisipuuro maistuu muutenkin kuin jouluna
Suomalaisten perinteinen herkku, riisipuuro, tunnetaan erilaisina variaatioina lähes kaikkialla maailmassa. Suomessa riisipuuro on kiinteä osa joulun ruokaperinnettä, mutta riisipuuro maistuu myös ympäri vuoden jälkiruokana ja välipalana.
Riisipuuro tehdään pyöreäjyväisestä, puuroutuvasta riisistä, joka vapauttaa keitettäessä tärkkelystä maitoon ja tekee puurosta ihanan kermaista. Useimmiten riisipuuro valmistetaan maitoon ja se tarjoillaan kanelin ja sokerin kanssa. Jouluisin mukaan sujautetaan myös perinteinen manteli.
Riisipuuroa maailmalta
Muualla maailmassa riisipuurovariantit – rice puddings – vaihtelevat maakohtaisesti. Sitä valmistetaan myös pitkäjyväisestä riisistä, basmati- tai jasmiiniriisistä, täysjyväriisistä tai muista alueelle tyypillisistä riisilajikkeista.
Maidon lisäksi riisipuuro voidaan keittää kookosmaitoon tai kermaan ja siihen voidaan lisätä kananmunaa. Mausteina käytetään muun muassa muskottipähkinää, inkivääriä, kardemummaa ja kanelia, mutta myös vaniljaa, sitruunaa tai appelsiinia. Riisipuuron maailma antaa paljon mielenkiintoisia vaihtoehtoja myös suomalaiselle puuron ystävälle!
Lähi-idässä riisipuuro maustetaan ruusuvedellä ja siihen lisätään rusinoita. Intialainen riisipuuro tehdään basmatiriisistä ja siihen lisätään sokeria, pähkinöitä ja sahramia. Bengalilainen riisipuuro tarjoillaan pistaasipähkinän ja kardemumman kanssa. Espanjassa ja Portugalissa riisipuuroon kuuluu sitruunan kuori ja Ruotsissa se tarjoillaan mehukeiton kanssa. Riisipuuro on tuttu jälkiruoka myös latinalaisessa Amerikassa, jossa siihen voidaan lisätä esimerkiksi rommissa, sherryssä tai viinissä liotettuja rusinoita.
Suomalainen joulupuuro
Riisipuuro ilmestyi joulupöytäämme 1800-luvulla. Länsi-Suomessa joulupuuro on perinteisesti tehty keittämällä ja Itä-Suomessa uunissa hauduttamalla. Puuroon lisätään manteli, jonka lautaselleen saaminen tietää hyvää onnea. Joulupuuro nautitaan kanelin, sokerin ja maidon tai voisilmän kanssa, tai ’sekametelisopan’ eli sekahedelmäkiisselin tai luumukiisselin kanssa.
Usein joulupuuroa nautitaan jouluaattopäivän aikana, joskus myös varsinaisen jouluaterian yhteydessä. Joulunaikaan herkkua on usein tarjolla myös kouluissa ja työpaikoilla. Se on keitetty kokomaitoon, johon on voitu vielä lisätä kermaa.
Risella Puuroriisin keitto-ohjeita
Joulupuuron mantelin tarina
Tarina kertoo, että keskiaikaisessa piilotusleikissä ruokaan kätkettiin esimerkiksi lantti tai papu, ja sen löytäjä sai päättää, kuka sai tehdä hassuja temppuja muun seurueen viihdyttämiseksi. Ruotsissa alettiin 1800-luvusta lähtien kätkeä pavun sijaan mantelia, joka tuotti löytäjälleen onnea.
Suomessa kerrotaan, että presidentti Svinhufvud pyysi laittamaan puurokattilaan kourallisen manteleita, jotta kaikille syöjille varmasti riittäisi onnea.