Linssit tuovat vaihtelua ruokapöytään

Linssi on hernekasveihin kuuluva proteiinirikas yksivuotinen kasvi. Linssit ovat kotoisin Lähi-idästä, nykyisin sen tärkeimpiin viljelyalueisiin kuuluvat Intia, Turkki ja Kanada. Euroopassa linssiä viljellään lähinnä rehuksi. Linssin historia on mittava, arkeologisten löydösten perusteella linssejä on syöty jo 9 500 – 13 000 vuotta sitten.

Linssiä käytetäänkin usein itämaisissa ruoissa ja useissa kulttuureissa korvaamaan lihaa. Kasvisruokabuumin myötä linssien käyttö myös Suomessa on lisääntynyt rutkasti. Linssit ovatkin kasvisruokailijoiden ruokavalion kulmakiviä niiden runsaan proteiinipitoisuuden vuoksi.

Linsseissä on myös paljon kuituja, sydän- ja verisuonitaudilta suojaavia antioksidantteja ja kivennäisaineita, joten linssejä voikin nimittää todelliseksi terveysruoaksi. Linssien on todettu myös laskevan kolesterolia ja pitävän verensokeria tasaisena. Vähäkalorisina linssit sopivat myös keventäjille ja maistuvat koko perheelle!

Linssilajikkeet ja kypsennys

Linssejä löytyy punaisena, keltaisena, vihreänä, ruskeana ja mustana Beluga-linssilajikkeena. Kaikki linssit tulee huuhdella huolellisesti ennen keittämistä, mutta jotkut lajikkeet vaativat myös liotuksen.

Keittoaika vaihtelee samoin lajikkeen mukaan – usein vihreät linssit sekä Beluga-linssit vaativat hiukan pidemmän, noin puolen tunnin keittoajan, kun taas punaiset linssit kypsyvät 10-20 minuutissa. Liottaminen lyhentää linssien keittoaikaa.

Herkkävatsaisen kannattaa harkita linssien liotusta silloinkin, kun paketissa ei niin sanota, sillä liottaminen tekee niistä elimistölle helpommin sulatettavia.

Risellan Riisi & linssiseoksen keitto-ohje

Linssien käyttö

Linssit ovat paitsi edullisia, myös todella monipuolisia ja sopivat moneen ruokaan. Lisukkeeksi pääruoalle sellaisenaan, kylmänä ruokaistamaan salaattia, jauhelihakastikkeen ’jatkeeksi’, kasvispihvien tai pyöryköiden raaka-aineeksi, sosekeittoihin, intialaiseen dahliin…

Punaiset ja keltaiset linssit muhjuuntuvat helposti, ja ovatkin erinomaisia keittoihin ja muhennoksiin sekä pihvien ja pyöryköiden raaka-aineeksi. Vihreät ja mustat linssit pitävät paremmin rakenteensa ja purutuntumansa, ja sopivat näin hyvin salaatteihin ja lisukkeeksi.

Mustia Beluga-linssejä kutsutaan ’kasvissyöjän kaviaariksi’ niiden pyöreän, hienostuneen ulkomuotonsa ja aromaatiisen makunsa vuoksi – ne sopivatkin hyvin myös juhlavampiin aterioihin!

Linssien kaveriksi käy melkein mikä tahansa kasvis: sipuli, valkosipuli, tomaatti, porkkana, paprika… Vikaan ei voi mennä maustamalla linssejä itämaisilla mausteilla, kuten currylla, kurkumalla, chilillä, garam masalalla, juustokuminalla ja korianterilla. Toki linssit toimivat hyvin myös muilla mausteilla kuten mustapippurilla, paprikalla ja esimerkiksi persiljalla.